Når Noma med udgangen af 2024 lukker som den restaurant, vi kender i dag, er det ikke ensbetydende med, at brandet, der er blevet kåret til verdens bedste restaurant fem gange og stadig oppebærer de maksimale tre michelinstjerner, ophører med at bringe kulinarisk innovation til bordet. Men ud fra mantraet
"For at vi kan blive ved med at være Noma, bliver vi nødt til at ændre os"
vil lokalerne ved indgangen til Refshaleøen blive omdannet til et madlaboratorium, der blandt andet skal udvikle produkter som fermenterede saucer, undervisningsforløb og lignende til Noma Projects.
Noma 1.0 åbnede på Christianshavn i 2003, inden 2.0-versionen slog dørene op i 2018. Noma 3.0 vil byde på pop-up-restaurantoplevelser for
”at servere for gæster vil stadig være en del af det, vi er, men at være ’en restaurant’ vil ikke længere definere os”.
Med forårets udflugt til Kyoto, hvor René Redzepi og et 102 mand m/k stort team drev restaurant på Ace Hotel Kyoto, tog Noma allerede forskud på et friere liv. Rejsen til Kyoto, der byggede på tre års research, er dokumenteret i et 220 sider stort og 250 kroner dyrt magasin, der udkommer her i november.I magasinet, NOMA IN KYOTO, finder man alt, hvad Noma-holdet ”så, lærte, elskede og gjorde” i Japans tidligere kejserlige hovedstad – herunder Redzepis helt egen guide til japanske køkkenknive samt ’Sake for begyndere’ og en kortlægning over områdets hikingruter.
Du kan skrive dig op til en bestilling af magasinet her.