Nikolaj Hübbe er et barn af balletten. Han var 10 år, da han begyndte på Det Kongelige Teaters Balletskole i 1978, og han blev siden aspirant, korpsdanser og solodanser ved kulturinstitutionen på Kongens Nytorv. I 1992 blev han udnævnt til solodanser ved New York City Ballet, og frem til sin pension som danser i 2008 dansede han hovedpartier i en lang række værker af blandt andre Balanchine, Jerome Robbins og Peter Martins.

Samme år vendte han hjem til Danmark, men han blev i ballettens verden som nyudnævnt balletmester ved Den Kongelige Ballet, han havde stiftet bekendtskab med som elev 30 år tidligere. Stillingen som balletmester besidder Nikolaj Hübbe dagen i dag, og det er i den egenskab, han folder sig ud i sin Mesterlære, som handler om at identificere og uddanne talent.

Den danske balletmester fortæller i sin Mesterlære, at han på et tidspunkt opdagede, at han begik den fejl, at han reproducerede sit eget spejlbillede, når han castede det næste talent. Han satsede på det velkendte. Det sikre. Men med tiden satte han sig for, med respekt for mestrene og traditionerne, at udfordre og provokere i både sin rekruttering og i sine iscenesættelser, og han har en ret klar erindring om, hvordan inspirationen til den ambition opstod:

Mens Nikolaj Hübbe stadig var engageret ved New York City Ballet, blev han inviteret til Paris for at lave en fotoskydning med Karl Lagerfeld, der fra 1983 og frem til sin død i 2019 var kreativ direktør for modehuset Chanel. Hübbe mødte det tilknappede designerikon, der forskanset bag store, sorte solbriller og et hårdt tysk-engelsk som det første beordrede danskeren til at få styr på sin jetlag. Men snart lærte Hübbe Lagerfeld at kende som et menneske, der interesserede sig for litteratur, arkitektur og politik, ja, for alskens andre discipliner end lige mode, og det fik siden Nikolaj Hübbe til at tænke: Et balletkompagni er ligesom et modehus – det handler om at nyfortolke klassikerne.

Med inspiration fra Karl Lagerfelds nysgerrighed på det samfund, moden er en del af, har Nikolaj Hübbe på samme måde gjort en dyd ud af at invitere fagfolk, der befinder sig på ”kanten af branchen”, ind i opsætningerne på Den Kongelige Ballet. I kapitel 2 i sin Mesterlære fremdrager balletmesteren sit samarbejde med scenografen Mia Stensgaard, der skabte kostumerne til Den Kongelige Ballets opsætning af ’Giselle’ i 2016. Og har man først taget det skridt – at invitere andre øjne ind i din branche eller faglighed – lyder Nikolaj Hübbes klare anbefaling: Giv dem frihed til at gå hele vejen til at fortolke og genopfinde – giv slip!
 

Du kan se Nikolaj Hübbes Mesterlære her. 

Læs også den danske balletmesters Pensumliste, hvor han blandt andet fremhæver fotobogen ’Chanel Catwalk: The Complete Karl Lagerfeld Collections’ som en inspirationskilde.