Hvis du gerne vil i gang med at fotografere, har Petra Kleis følgende råd til dig:

”Start digitalt. Lav 1 milliard skud, og få ren besked. Også af praktiske hensyn – det er besværligt og svinedyrt at skyde analogt. Mit råd nummer to er: Skaf et rigtigt kamera. At fotografere med en iPhone er noget bloggere gør.”

Den danske portrætfotograf indledte selv sin karriere med et lille Canon-digitalkamera, men siden har hun udbygget sin udstyrspakke betragteligt. I kapitel 6 i sin Mesterlære om vejen til det gode portrætfotografi viser og fortæller Kleis om, hvilke kameraer hun arbejder med i forskellige sammenhænge.

”Nogle opgaver skyder jeg kun digitalt, og nogle opgaver, for eksempel store modeserier, skyder jeg både digitalt og analogt. Andre opgaver, for eksempel portrætter, skyder jeg kun analogt. Når jeg fotograferer analogt, krydsskyder jeg med to helt ens kameraer. Så er jeg sikker på, at jeg får noget med hjem, hvis det ene kamera skulle vise sig ikke at have virket.”

Petra Kleis har i de seneste godt 15 år har fotograferet Gud og hvermand til toneangivende internationale medier som GQ, Süddeutsche Zeitung, Numéro Berlin, Metal Magazine og Zeit samt danske magasiner som Euroman, Børsen Pleasure, Soundvenue, DANSK, Eurowoman og Gaffa – her giver hun dig et overblik over sine foretrukne kameraer.

Canon EOS 1DX III

En ordentlig bavian af et kamera. Pissetung. Men et virkelig fedt kamera. Man skal have et godt digitalkamera, som kan lære dig, hvordan du skal gøre, uden det koster dig en million i filmruller. Ham her redder dig hver gang. Det er også det kamera, jeg vil anbefale, hvis man vil i gang med at tage billeder. Det er en arbejdshest. Og kan alt det, et kamera skal kunne.

Polaroid 600

Fem ud af 10 billeder bliver gode, resten kan du kyle direkte i skraldespanden. Kameraet er fuldstændigt utilregneligt. Pludselig går flashen ikke af, eller så jammer det. Det er et helvede. Men når der så kommer et ud, som sidder lige i skabet, så knuselsker jeg det, og passer på det som en lille skat.

Contax G-2

Juvelen i min samling. Det er et rowdy kamera, som er let at håndtere. Du kan skyde på auto, så du ikke behøver at måle lys hele tiden. Det tillader dig at arbejde hurtigt uden at stoppe dit flow. Du kan fotografere folk, som er i bevægelse. Flashen er fed - den ligger tæt på dit objektiv, så du ikke får store slagskygger. Det er bare et fantastisk godt allround analogkamera.

Canon G12

Jeg har skudt mange forsider på det. Et lille skodkamera. Det er det kamera, jeg har flest af. Syv, tror jeg. Et fremragende analogkamera, men man skal skyde med flash, ellers ser det ikke så godt ud.

Mamiya 7

Det er ikke så ofte, jeg skyder på det, for det kræver lidt mere. Det er svært at stille skarpt på. Folk skal virkelig stå stille, ellers kan jeg ikke finde ud af at bruge det. Men når jeg endelig skyder på det, er det al besværet værd. Det er fandme et godt kamera.

28 mm objektiv

Jeg kan godt lide at skyde en smule wide, så jeg har mulighed for at få meget med i billedet. Det kan også give en smule fisheye-effekt. Hvis man tager hænderne frem mod kameraet, bliver de kæmpestore. Du kan nemt få en hel krop med og forvrænge den, så fødderne bliver lidt større. Jeg kan godt lide at lege med størrelsesforhold.