Der var den Alex Ferguson, der forædlede den såkaldte hairdryer-metode gennem sine 27 år som manager i Manchester United; den type leder, som går helt hen til sin ansatte og skriger sine ord eller frustrationer ind i hovedet på ham eller hende med så voldsom en kraft, at håret blæser tilbage på den sagesløse underordnede. Det var den samme udgave af den iltre skotte, der efter et nederlag mod Arsenal i 2003 sparkede en løst liggende fodboldstøvle på gulvet i retning af en underpræsterende David Beckham, der måtte forlade omklædningsrummet med et par sting og et plaster over venstre øje.

Når Andreas von der Heide i kapitel 5 i sin Mesterlære fortæller om, hvordan Sir Alex Ferguson, der vandt utrolige 38 trofæer i sin aktive trænerkarriere, har inspireret ham i sit lederskab, henviser han ikke til ovenstående figur. Den danske iværksætter, der er co-founder af tøjbrandet Les Deux, bekender sig derimod til Fergusons fokus på mandskabspleje og på det hævdvundne princip om, at ingen spiller er større end holdet.

Med afsæt i bogen ’Leading’, som Ferguson har skrevet sammen med Michael Moritz, og som udkom i 2015, beretter von der Heide i kapitlet om, hvordan han i Les Deux har indført, at alle medarbejdere – inklusive ham selv, salgschefen og virksomhedens øvrige ledere – skal tilbringe to årlige arbejdsdage på lageret med at pakke varer. Ingen er, som bekendt, større end holdet, og forståelsen og respekten for rollerne på tværs af virksomheden er vigtig at udbrede.

I ’Leading’ zoomer Alex Ferguson efter en række klassiske biografier ind på de ledelsesperspektiver, der har kendetegnet hans managerprofil – de er samlet under overskrifterne ’Discipline’, ’Control’, ’Teamwork’ og ’Motivation’. Andreas von der Heide fremhæver også, hvordan Ferguson til stor inspiration altid har interesseret sig for både alle mennesker og det hele menneske i organisationen. Manageren kunne navnene og hilste på alle fra kantineassistent til spillerkone. Han stillede store krav til sine omgivelser, men han beskyttede også de medarbejdere, der havde behov for det. Den danske iværksætter kalder den del for ’Den emotionelle ledelse’.

Det er den sidstnævnte udgave af Alex Ferguson, der får spillerne til at bære over med den førstnævnte udgave. Det kunne godt være, at han kunne give dem en hairdryer-behandling, men det stak dybere end det. De havde en relation – chefen gik op i deres ve og vel, og så kunne man godt tilgive ham, i hvert fald efter noget tid, at han sparkede en støvle i panden på én.

Læs mere om Andreas von der Heides anbefaling af ’Leading’ i hans Pensumliste.