Da den amerikanske manuskriptforfatter Aaron Sorkin sagde ja til at medvirke i filmfotograf Charlotte Bruus Christensens Mesterlære, kunne vi samtidig byde velkommen til den første Oscar-vinder i et af vores kapitler.

Sorkin hyrede danskeren til at filme sin instruktørdebut, ’Molly’s Game’ (2017), og det er samarbejdet på den film, han fortæller om som en del af kapitel 5 i produktionen med Charlotte Bruus Christensen. Han stod også bag manuskriptet til den pågældende film, og det er først og fremmest i det fag, han har skabt sig et navn i Hollywood. Ikke bare som en i mængden, men som en af de allermest respekterede i nyere tid.

Aaron Sorkin (født 1961) debuterede som filmmanuskriptforfatter med ’A Few Good Men’ (’Et spørgsmål om ære’) i 1992. Retssalsdramaet, der har Jack Nicholson og Tom Cruise i hovedrollerne, var baseret på Sorkins eget teaterstykke med samme titel, som havde premiere på Broadway i 1989. Siden har han blandt andet stået bag manuskripterne til tv-serien ’The West Wing’ (1999-2006) samt spillefilmene ’The Social Network’ (2010) og ’Moneyball’ (2011) – serier og film, som i nævnte rækkefølge skaffede ham fire Emmy’er, én Oscar og én Oscar-nominering.

I et interview i The Guardian fra marts 2022 fortæller Aaron Sorkin, at han på det tidspunkt bingewatchede ’The Crown’, ’Succession’ og på utallige opfordringer ’BoJack Horseman’. Sidstnævnte animationsserie om en antropomorfisk hest, der som afdanket tv-stjerne må navigere mellem misbrug og kuldsejlede forhold, beskriver Sorkin slet og ret som ”a work of genius”.

I et andet interview ­– i magasinet Far Out fra maj 2023 – røber han de fem film, der har inspireret ham mest som manuskriptforfatter. De er i vilkårlig rækkefølge: 

’Broadcast News’ (James L. Brooks, 1987)
’Butch Cassidy and the Sundance Kid’
(George Roy Hill, 1969)
’Dog Day Afternoon’
(Sidney Lumet, 1975)
’The Graduate’
(Mike Nichols, 1967)
’Ordinary People’
(Robert Redford, 1980)

Du kan læse interviewet med Aaron Sorkins uddybninger af inspirationen her.

Skulle du i øvrigt have glemt ’A Few Good Men’, så er det i den film, at Colonel Jessup (Nicholson) under en afhøring responderer på Lieutenant Kaffees (Cruise) replik ”I WANT THE TRUTH!” med ”YOU CAN’T HANDLE THE TRUTH!”

Den legendariske filmreplik kan Aaron Sorkin altså skrive på sit cv. Og dog, for ifølge MasterClass, hvor Aaron Sorkin gav en lektion i manuskriptskrivning i 2021, lød replikken i det oprindelige manuskript ”You already had the truth”, men den var tilsyneladende ikke nok for Jack Nicholson.

Du kan se Charlotte Bruus Christensens Mesterlære med Aaron Sorkin som special guest star her.